Elérhetőségeink:

Lukács Éva 00-40-745-810572

Romániából kezdeményezett
hívás estén: 0745-810572

Email: lukacseva11@yahoo.com

 

Sóbánya

Immár száz éve, hogy fölfedezték: a sóbányákban dolgozó emberek közül kevesebben lettek betegek. A világon számos hajdani sóbányában (például Lengyelországban Wieliczkában, illetve Erdélyben, Parajdon) szerveznek kúrákat orvosi felügyelet mellett a betegeknek. A sóbányák gyógycélú megnyitása kiváló terápiás lehetőség: elsősorban asztma, idült légcsőhurut, pollenek okozta allergiák esetében van jótékony hatása, de egyes bőrbetegségek, ekcéma, pikkelysömör kiegészítő kezelésére szintén alkalmazható.

 

 

Az erdélyi és a romániai sóbányák közül, Parajdon történik a legteljesebb mértékű földalatti gyógykezelés, a sóbánya egyik felhagyott szintjén. Itt a szpeleoterápia még az 1960-as években kezdődött, a régi Dózsa György-bánya egyik bővített kamrarendszerében. A villanyvilágítással és állandó szellőztetéssel ellátott tágas kamrákban játszótér, ökomenikus kápolna, büfé, számtalan ülőalkalmatosság, biliárd- és asztalitenisz teszik változatosabbá a terápia során naponta kötelező négy órai lenttartózkodást. Sportlehetőség (kézi- és tollaslabda), gyermekjátékok kölcsönzése, netkávézó és a minikönyvtár varázsolják otthonosabbá ezt a különleges föld alatti világot. A lenttartózkodás alatti gyógytorna és séta fokozatosan növelheti a betegek fizikai terhelhetőségét. A kezelésre jelentkezők korhatára 2-60 év, akik állandó orvosi felügyelet alatt gyógyulhatnak.

 

 

Gyógyító hatásmechanizmus

A barlangi gyógyászattal behatóan foglalkozó orvosok véleménye szerint számos fizikai, vegyi és biológiai tényező együttes hatásmechanizmusa okozza a barlangterápia hatékonyságát. Az egyik legfontosabb a föld alatti levegő nagyfokú tisztasága (sterilitása). Az allergének és a légutakat izgató "inhalációs ártalmak" hiánya, mind a barlangok, mind pedig az üzemen kívüli bányaszintek mikroklímájának jellemző sajátossága. Míg a nagyvárosok levegőjében lebegő részecskék, az ún. "csíraszám" 1000 db/cm3-nél is több, a föld alatti üregekben néha 100-nál is kevesebb. A parajdi sóbánya gyógykezelési szintjén ez a szám 180-270 között mozog. Megtalálhatók benne bizonyos gombaféleségek, amelyek közül egyesek antibiotikum termelésére is alkalmasak. A parajdi bánya levegőjében található szuszpenzióban levő parányi sórészecskéknek is kedvező hatást tulajdonítanak. Előnyös az is, hogy a bányában néhány tizednyi °C eltéréssel, állandó (hideg évszakban 15,6, míg a nyári szezonban 15,8 °C -fok) a levegő hőmérséklete.

A legújabban végzett mérések szerint a föld alatti üregekben rendkívül magas a külszínhez viszonyítva a levegő negatív ionizációja. A természetes negatív ionok túlsúlya esetén az asztmás krízisek száma és intenzitása csökken, viszont fokozódik a baktériumoknak és az allergéneknek a légutakból történő eltávolítási sebessége. A sóbánya levegőjének ózonhiánya nagyarányú tisztasági fokot jelent, és orvosi hatását nézve csökkenti a simaizomgörcsöket.

A statisztikai adatok mutatják, hogy a 3-4 alkalommal jelentkezőknél és a kezelésre jól reagálók esetében csökken az asztmás krízisek száma és intenzitása, enyhül a száraz köhögés, a köpet mennyisége és viszkozitása csökken, és a teherbíró-képesség fokozódik. Ezzel a szervezet ellenálló-képessége megnő a fertőzésekkel szemben, és a betegek gyógyszerigénye is csökken, rövidebb vagy hosszabb távon. A parajdi sóbányában elért eredmények azt mutatják, hogy a szpeleo- és klimatoterápiás földalatti kezelés egy egyszerű és hasznos módszernek tűnik, hozzájárul a betegek légúti panaszainak javulásához, a lelki egyensúly és a vegetatív idegrendszer tónusának helyreállításához.

A kezelésre jelentkezőknél okvetlenül szükséges az előzetes orvosi kivizsgálás, a beteg csak így részesülhet - ha lehetséges teljes gyógyszeres kezelés nélkül, az itt tartózkodás alatt - földalatti szpeleoterápiás kezelésben már az első naptól kezdve. A sóbányai terápia során a felnőttek 16-18 napot, a gyerekek 10-12 napot, egyénileg megszabottan, naponta 2-4 órát töltenek az erre a célra kialakított tárnarendszerben. A sóbánya-terápia ellenjavallt tüdőtuberkulózis, heveny légúti megbetegedések, magas vérnyomás, ischemiás cardiopatia, Basedow-kór, eszméletvesztéses idegrendszeri kórképek, klausztrofóbia, terhesség, tolószékre szoruló mozgássérültek esetében.

 

 

Statisztika

A sóbánya gyógyító hatását egyre többen fedezik fel. Az elmúlt évek látogatottsági statisztikái a következőképpen alakultak (jól látható, hogy a kezelést igénybevevők száma évről-évre jelentősen növekedik):